Rimelul – îl cumpărăm chiar şi fără a fi complet sigure de ce se ascunde în interiorul micului recipient. Dacă aveţi ochii sensibili şi predispuşi la iritaţii, cu siguranţă că veţi mai alerte şi veţi acorda mai multă atenţie compoziţiei produsului. În orice caz, cunoaşteţi toate subtanţele care nu doar irită ochii, dar şi deteriorează genele? Vă prezentăm aici lista neagră a ingredientelor „nefavorabile” din care poate fi alcătuit un rimel.
Rimelul – Substanţe dăunătoare şi cu potenţial de iritare
1. PPD, p-Fenilendiamina în rimel
Este un pigment negru, care este utilizat în multe alte produse cosmetice în afara rimelului. De asemenea, acesta este un compus inclus în compoziţia vopselelor de păr şi produselor cosmetice colorate negre (creioane de ochi, tuşuri de ochi, farduri de ochi). PPD este o amină parfumată care declanşează reacţii alergice grave. Pentru a clarifica, poate cauza leziuni cutanate, roşeaţă, eczeme, prurit, iritaţii şi, în situaţii extreme, ulcere cutanate, precum şi pierderea părului şi genelor.
Cum să diferenţiem alergenul PPD în compoziţia rimelului?
PPD poate avea numeroase denumiri. În orice caz, dacă observaţi una dintre următoarele denumiri, puneţi rimelul înapoi în raft: 1,4-Diaminobenzen, 1,4-benzenediamină, p-fenilenediamină, parafenilenediamină, 4-fenilenediamină, p-diaminobenzenă, 4-aminoanilină.
2. Colofoniu în rimel
Răşina moale de provenienţă naturală poate avea… un impact extrem de dăunător la nivelul pielii. Este un produs adiţional în distilarea terebentinei. Această substanţă este obţinută din multe tipuri de arbori coniferi (în cele mai multe cazuri, din pin). Colofoniul utilizat în rimel stimulează câteva calităţi ale produsului. Mai exact, rimelul devine mai durabil, rezistenţa sa creşte şi aderă mai bine pe suprafaţa genelor. În plus, colofoniu este, de asemenea, un compus în compoziţia săpunurilor şi lacurilor.
Cum să diferenţiem colofoniul în compoziţia rimelului?
În majoritatea cazurilor, colofoniul nu îşi schimbă denumirea atunci când este introdus în lista de ingrediente, deşi poate avea şi denumiri chimice. Prin urmare, atenţie la rimelurile care conţin: colophonium, colofon, răşină de terebentină, ulei de tal, acid abietic, alcool metilic abietat, alcool abietic, alcool abietilic.
3. Nichel în rimel
Nichelul este un metal alb şi argintiu cu o nuanţă delicată găbuie. Este caracterizat prin duritatea şi tenacitatea tipică acestui tip de metal. Este utilizat pentru producerea ramelor de ochelari, fermoarelor, nasturilor, telefoanelor celulare, bijuteriilor, uneltelor, tacâmurilor şi… rimelurilor. Într-adevăr, poate provoca probleme persoanelor predispuse la alergii. Pentru a demonstra, persoanele alergice la nichel pot observa roşeaţă la nivelul pielii imediat după contactul fizic cu acest metal. Un aspect interesant este că roşeaţa nu va apărea neapărat în locul unde a fost aplicat nichelul. În general, reacţia alergică la nichel poate avea următoarele simptome: eritem, mâncărime, blistere şi expectoraţie.
Cum să diferenţiem nichelul în compoziţia rimelului?
Din fericire, nichelul este rar adăugat în compoziţia produselor cosmetice (acordaţi mai multă atenţie cosmeticelor importate din China a căror compoziţie este îndoielnică). Pentru a recunoaşte nichelul în compoziţia unui produs, căutaţi denumirea latină – niccolum sau simbolul său chimic – Ni.
4. Crom în rimel
Compuşii din crom sunt prezenţi în multe tipuri de rimeluri. Aceştia sunt incluşi în special ca nuanţe de verde, responsabile pentru colorarea unui produs cosmetic. Desigur, rimelul nu este singurul produs cosmetic colorat în care este adăugat cromul. Este, de asemenea, un compus frecvent în compoziţia fardurilor de ochi, creioanelor şi tuşurilor de ochi. Alergia la crom se manifestă sub forma pleoapelor înroşite, mâncărime şi deshidratarea pielii.
Cum să diferenţiem cromul în compoziţia rimelului?
O informaţie importantă este că rimelul cu crom nu trebuie să includă oxid verde de crom în lista de ingrediente. Acest element este ascuns frecvent sub numărul CI, cunoscut de asemenea ca Index de Culoare. Numerele includ: CI 77288, CI 77289, CI 15685, CI 18690, CI 18736. De asemenea, puteţi recunoaşte cromul şi sub următoarele denumiri: chromium, cromat, acid roşu şi disodium hidrogen bis.